Plné znění otázky
Jsme s. r. o., plátce DPH, provozující hotel, máme vlastní kuchyni. Chceme pozměnit zaměstnanecké benefity.
a) Je možné zkombinovat poskytování stravenek dle platných zákonů s nižší cenou za snídaně, obědy a večeře (např. dle kalkulace vlastních nákladů)? Tzn. zaměstnanci dostanou dle odpracovaných dnů příslušný počet stravenek (nebudou přispívat vůbec nic), které mohou využít v různých zařízeních, ale také u nás, kde budou mít zvýhodněnou cenu.
b) Jaký bude dopad na zdanění u zaměstnance - ze stravenky neplyne žádné dodanění, z poskytnutí nižších cen jídel?
c) daňově uznatelný a neuznatelný náklad s. r. o.? Daňově uznatelný náklad bude 55 % z ceny stravenky, maximálně však do výše 70 % stravného, nedaňový náklad zbývajících 45 %. U poskytnutí nižší ceny jídel budou náklady na snídaně, obědy, večeře daňové, pokud do výnosů zúčtujeme rozdíl mezi zaměstnaneckou cenou a běžnou?
d) Pokud odvedeme z rozdílu mezi „zaměstnaneckou“ a běžnou cenou DPH na výstupu, není třeba krátit DPH na vstupu? Máme koeficient pro DPH z jiných důvodů a neradi bychom si to zkomplikovali.