BOZP agenturních zaměstnanců

Vydáno: 29 minut čtení

Agenturní zaměstnávání je formou zprostředkování zaměstnávání, která je vyhrazena (na rozdíl od jiných forem zprostředkování práce, které mohou provádět i krajské pobočky Úřadu práce) pouze agenturám práce, které ji mohou provádět na základě povolení vydávaného generálním ředitelstvím Úřadu práce na základě žádosti právnické nebo fyzické osoby.

BOZP agenturních zaměstnanců
JUDr.
Eva
Dandová
Podstata agenturního zaměstnávání
Zaměstnávání fyzických osob za účelem výkonu jejich práce pro uživatele, kterým se rozumí jiná právnická nebo fyzická osoba, která práci přiděluje a dohlíží na její provedení, je jednou z forem zprostředkování zaměstnání, které je blíže upraveno v § 307 až § 309a ZP pod společným názvem „Agenturní zaměstnávání“. Podstata agenturního zaměstnávání spočívá v tom, že zaměstnavatel (agentura práce) přiděluje dočasně svého zaměstnance k výkonu práce k jinému zaměstnavateli (uživateli) na základě ujednání v pracovní smlouvě nebo dohodě o pracovní činnosti (použití dohody o provedení práce pro účely agenturního zaměstnávání zákon neumožňuje), kterým se agentura zaváže zajistit svému zaměstnanci dočasný výkon práce podle pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti u uživatele a zaměstnanec se zaváže tuto práci konat podle pokynů uživatele a na základě dohody o dočasném přidělení zaměstnance agentury práce, uzavřené mezi agenturou práce a uživatelem.
Povinné pojištění agentur práce
V první dekádě 21. století zaznamenala Česká republika velký rozvoj a rostoucí oblibu agenturního zaměstnávání. To bylo způsobeno především nedostatkem zaměstnanců některých profesních skupin na tuzemském trhu práce a dále i jednoduchostí a menší finanční náročností „propouštění“ agenturních zaměstnanců z pohledu uživatele. V době prvních ekonomických otřesů se však „agenturní zaměstnanci“ stávali „prvními oběťmi“ hospodářské recese, když zaměstnavatelé se snažili (zcela pochopitelně) chránit především stabilitu pracovních poměrů svých kmenových zaměstnanců.
V souvislosti s touto situací bylo v r. 2011 do zákona o zaměstnanosti vložena zákonná podmínka, která podmínila provádění agenturního zaměstnávání sjednáním zvláštního pojištění agentur práce pro případ jejich úpadku nebo úpadku uživatele. Tato povinnost však byla časem zrušena a v r. 2017 byl zákon o zaměstnanosti doplněn o povinnost, na základě které je právnická nebo fyzická osoba žádající o povolení ke zprostředkování zaměstnání formou agenturního zaměstnávání povinna poskytnout kauci ve výši 500 000 Kč.
Kauce
se poskytuje na výzvu generálního ředitelství Úřadu práce složením částky na zvláštní účet generálního ředitelství Úřadu práce po splnění všech stanovených podmínek pro udělení povolení ke zprostředkování zaměstnání žádající právnickou nebo fyzickou osobou. Dojde-li k zániku povolení ke zprostředkování zaměstnání, stává se složená částka přeplatkem právnické nebo fyzické osoby, které povolení zaniklo. Je-li takto vzniklý přeplatek vratitelným přeplatkem, vrátí jej generální ředitelství Úřadu práce do 60 dnů ode dne zániku tohoto povolení.
Smluvní vztahy při agenturním zaměstnávání
Účastníky právních vztahů při agenturním zaměstnávání – tj. při dočasném přidělení zaměstnance agentury práce k uživateli jsou zaměstnanec, agentura práce, která je jeho zaměstnavatelem a uživatel (ten je nájemcem pracovní síly zaměstnance).
Uvede

Související dokumenty

Související články

Povinnosti zaměstnavatelů v oblasti BOZP
Práva a povinnosti zaměstnanců v oblasti BOZP
Role dodavatelských řetězců v cirkulární ekonomice
Ručení za mzdy ve stavebnictví
Kolaborativní roboti
Pozor na pracovní úrazy
Uklouznutí, zakopnutí a pády žen na pracovištích
Expozice prachu může vést k vážným dýchacím potížím a plicním onemocněním
Pozor na pracovní úrazy, kde zdrojem jsou žebříky
Přenášení břemen
Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr ve světle BOZP
Poznámka k právní úpravě poskytování OOPP
Několik poznámek ke zdraví škodlivému pracovnímu prostředí
Řízení BOZP v odvětví dopravy a skladování
Jak správně vyšetřit pracovní úrazy
Také mě zajímá pohled na současnou BOZP - ale nejen na současnou
Předpis zaměstnavatele k ochranným pracovním prostředkům
Bezpečnost práce a letní problémy na pracovišti
Otazníky kolem úrazů na pracovních cestách

Související otázky a odpovědi

Práce ve ztíženém prostředí
Bezpečnostní listy na pracovišti
Vrácení a ztráta osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP)
BOZP pro společnost přeprodávající pouze zboží
Zaměstnanec u lékaře
Hasicí přístroj v budově
Kalkulace nákladů na praní OOPP
Odpovědnost školy za hmotnou škodu a újmu na zdraví žáka na zájezdu způsobenou ubytovatelem
Externí vedoucí pracovník
Kamerový systém na pracovišti a GDPR
Délka pracovní doby
Použití vlastního vozidla při služební cestě
Umístění požární značky
Praní osobních ochranných pracovních pomůcek (OOPP)
Povinnost odkoupit ochranné pomůcky při ukončení poměru
Záznam o úrazu v případě nepracovního úrazu
Náhrada za pracovní úraz
Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k praktickému vyučování
Výpis ze zdravotní dokumentace
Pracovnělékařské služby - prohlídka

Související předpisy

65/1965 Sb. Zákoník práce
125/1993 Sb. , kterou se stanoví podmínky a sazby zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání
435/2004 Sb. o zaměstnanosti
262/2006 Sb., zákoník práce
201/2010 Sb. o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úraze
79/2013 Sb. o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče)
170/2014 Sb. , kterým se mění nařízení vlády č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu
390/2021 Sb. o bližších podmínkách poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků