Program Povodeň 2024 pro zaměstnavatele

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministerstvo práce a sociálních věcí spouští program na podporu zaměstnavatelů zasažených přímo či nepřímo zářijovými povodněmi. Při překážkách v práci na straně zaměstnavatele mu vzniká povinnost vyplácet zaměstnancům, kterým nemůže přidělovat práci, náhradu mzdy.  Program Povodeň 2024 cílí jako podpora na tyto zaměstnavatele.

Pro zaměstnavatele, kteří museli přerušit činnost a nepřidělují práci zaměstnancům buď z důvodu škod na majetku, nebo výpadků dodávek energie a surovin, je určen příspěvek ve výši 50 % náhrad mezd vyplacených zaměstnancům včetně povinných odvodů. Maximální výše příspěvku činí 18 400 Kč měsíčně na jednoho zaměstnance.

Příspěvek tak pokryje značnou část nákladů na vyplacení náhrad zaměstnancům.  Výše náhrad se liší podle důvodu přerušení činnosti.

Pokud zaměstnavatel přerušil činnost z důvodu škod na majetku, mají zaměstnanci, kterým nepřiděluje práci, nárok na náhradu mzdy nebo platu nejméně ve výši 60 % jejich průměrného výdělku.

V případě prostoje způsobeného výpadkem energie či surovin vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy nejméně ve výši 80 % průměrného výdělku zaměstnance.

Zaměstnavatelé se mohou obrátit se žádostí na Úřad práce České republiky a uzavřít s ním písemnou dohodu. ÚP ČR mu pak vyplatí příspěvek na základě předloženého vyúčtování náhrad mezd a doložení příčinné souvislosti překážek v práci s povodňovou situací. Náklady uznatelné pro proplacení příspěvku musí spadat do období od 5. kalendářního dne následujícího po dni vzniku první příslušné překážky v práci u zaměstnavatele do 31. října včetně.

Zdroj: mpsv.cz