Pracovní volno a ošetřovné při uzavření školy či školky

Vydáno: 2 minuty čtení

Pokud během povodní došlo k uzavření školy či školky a váš zaměstnanec musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let, má nárok na pracovní volno a zároveň na ošetřovné. Podle § 39 odst. 1 písm. b) bodu 1 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, vzniká nárok v případě uzavření školského zařízení nebo zvláštního dětského zařízení a obdobných zařízení pro děti z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídatelné události. O jejich uzavření rozhoduje vedení školy nebo příslušný orgán samosprávy.

Tiskopis  s potvrzením o uzavření vydá zařízení, do kterého dítě dochází, a to ve dovou vyhotoveních. Zaměstnanec doplní údaje o ošetřování dítěte a předá tiskopis zaměstnavateli, který pak podklady pro výplatu dávky předává dál územní správě sociálního zabezpečení.

Podpůrčí doba, po kterou ÚSSZ dávku vyplácí, trvá 9 kalendářních dní (16 dní v případě samoživitelů). Dávka ošetřovného představuje 60 % denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Po celou dobu ošetřovného trvá překážka v práci na straně zaměstnance s nárokem na pracovní volno. Tento nárok trvá i po skončení nároku na dávku (podpůrčí doby), je-li doba uzavření zařízení delší.

ÚSSZ vyplatí dávku nejpozději do 1 měsíce následujícího po dni, kdy jí byly doručeny všechny podklady.

Zdroj: mpsv.cz