Vláda schválila flexinovelu zákoníku práce

Vydáno: 3 minuty čtení

Vláda dnes schválila návrh novely zákoníku práce z dílny MPSV, jejímž hlavním cílem je zvýšit flexibilitu pracovněprávních vztahů. Novela posiluje konkurenceschopnost zaměstnavatelů, současně však zachovává ochranu práv zaměstnanců a podporuje lepší slaďování pracovního a rodinného života. Úpravu nyní projedná Poslanecká sněmovna.

Lepší podmínky pro rodiny s dětmi

Mezi klíčové úpravy patří podpora slaďování rodinného a pracovního života rodičů malých dětí. Nově zákoník práce umožní zaměstnancům, kteří čerpají rodičovskou dovolenou, vykonávat u téhož zaměstnavatele na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce stejný druh práce, jaký vykonávali před nástupem na tuto dovolenou.  Dále bude zaručen návrat na stejnou pracovní pozici a stejné pracoviště pro zaměstnance, kteří se vracejí z rodičovské dovolené před dosažením druhého roku věku dítěte.

Flexibilnější rozvázání pracovního poměru

Změny se týkají také pravidel pro podání výpovědi z pracovního poměru. Počátek běhu výpovědní doby bude nyní spojen již se dnem doručení výpovědi druhé straně. Zaměstnanec tak může být dříve uvolněn pro novou pracovní pozici a zaměstnavatel může na dané pracovní místo přijmout nového zaměstnance v kratším termínu. Novinkou je také zkrácení výpovědní doby na jeden měsíc v případě výpovědi dané z důvodu, že zaměstnanec tzv. porušil pracovní kázeň nebo nesplňuje zákonné předpoklady či požadavky zaměstnavatele pro výkon práce. V případě, kdy byl se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr výpovědí nebo dohodou z důvodu, že dlouhodobě pozbyl zdravotní způsobilost vykonávat dosavadní práci v důsledku pracovního úrazu, nemoci z povolání nebo ohrožení touto nemocí, obdrží nově zaměstnanec zvláštní náhradu, která bude zaměstnavateli refundována pojišťovnou ze zákonného pojištění zaměstnavatele za škodu způsobenou pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. Tato náhrada bude zaměstnanci náležet ve stejné výši jako dnes odstupné, tedy ve výši dvanáctinásobku průměrného měsíčního výdělku.

Další klíčové úpravy

Změny také zahrnují možnost výraznějšího zkrácení denního odpočinku v případě řešení mimořádných událostí a havarijních stavů, a to až na šest hodin. Jedná se o situace, kdy je třeba jednat velmi rychle a ve veřejném zájmu – např. při obnovení dodávky elektrické energie. Odpočinek bude zaměstnanci nahrazen následující den.  V rámci změn dojde také k navýšení maximální délky zkušební doby a umožnění jejího prodloužení na základě vzájemné dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. U řadových zaměstnanců bude moci trvat až čtyři měsíce, u vedoucích zaměstnanců až osm měsíců.

Mezi další novinky patří možnost, aby nezletilí ve věku od 14 let vykonávali lehké práce v době hlavních letních prázdnin, a to i bez ukončené povinné školní docházky. To poskytne mladým lidem více příležitostí k získání pracovních zkušeností a přivýdělku během letních měsíců.

Zdroj: Tisková zpráva MPSV