Minimální mzda v novele zákoníku práce 2024

Vydáno: 2 minuty čtení

Na vyhlášení ve Sbírce čeká transpoziční novela zákoníku práce, která mimo jiné upravuje způsob valorizace minimální mzdy. Záměrem je zlepšit předvídatelnost vývoje její výše. Nový způsob výpočtu však poněkud kolidoval se systémem nejnižších úrovní zaručených mezd. Ten je proto touto novelou zrušen, naopak jsou zavedeny 4 skupiny prací pro určení nejnižší úrovně zaručených platů. Pro mzdovou oblast tedy žádné nejnižší úrovně zákon neurčuje.

Ministerstvo práce a sociálních věcí bude minimální mzdu pro každý příslušný kalendářní rok vyhlašovat sdělením do 30. září předchozího roku. Do roku 2029 by minimální mzda měla dosáhnout alespoň 47 % průměrné mzdy. Tento poměr by měl růst lineárně, v roce 2025 bude činit 42,2 %.

Ministerstvo financí vždy do 31. srpna vydá sdělení s predikcí průměrné hrubé mzdy pro následující rok. Vláda následně vydá nařízení, v němž určí koeficient pro výpočet minimální mzdy. Ministerstvo práce a sociálních věcí na základě těchto údajů vypočte a do 30. září vyhlásí výši minimální mzdy pro následující rok.

Zdroj: mpsv.cz