Hlášení dohod na ČSSZ a registrace od 1. 7.

Vydáno: 1 minuta čtení

Zaměstnavatelé mají od července novou povinnost hlásit na ČSSZ všechny zaměstnance na dohody o pracovní činnosti (DPP). Pro tuto povinnost není rozdíl v tom, zda zaměstnanci vzniká účast na nemocenském a důchodovém pojištění, či nikoliv. Poprvé bude hlásit zaměstnavatel zaměstnance na DPP za červenec, tedy od 1. do 20. srpna. Hlášení zašle elektronicky prostřednictvím e-Podání VPDPP pomocí mzdového či účetního software nebo přes ePortál ČSSZ.
Pokud zaměstnavatel dosud zaměstnával pouze "dohodáře", kterým díky výši mzdy účast na nemocenském a důchodovém pojištění nevznikla, v důsledku toho ani nemusel na ČSSZ nic hlásit. Povinnost registrovat se jako zaměstnavatel vznikla teprve tehdy, pokud zaměstnával alespoň 1 osobu, které účast na nemocenském pojištění vznikla.  Takový zaměstnavatel se teď musí během července přihlásit do registru zaměstnavatelů ČSSZ. Nejzazší termín pro přihlášení je 31. 7. 2024.

Více k tématu hlášení dohod na ČSSZ / OSSZ se dočtete v článku Ke změnám v sociálním pojištění u dohod o provedení práce od JUDr. Jana Přiba.